16.03.2015 – zete
Maltepe Çocuk Cezaevi hakkındaki TBMM raporu açıklandı
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun, 15 yaşındaki O.Ö.’nün ölümü üzerine Maltepe Kapalı Çocuk ve Gençlik Cezaevi’ndeki incelemesinin alt komisyon raporu hazırlandı.
Rapora göre, 324 tek kişilik odanın 102’sinin kilidi bozuk. Raporda, “Ünite içerisinde çocukların tek kaldıkları odaların kapılarının kilitlerinin bozuk olması ciddi bir güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır” denildi ve kilitlerin bir an önce onarılması ve fiziki kontrollerinin sık aralıklarla yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
Komisyon raporunda bozuk kilitlerin dışında önemli ayrıntılar da yer alıyor. Buna göre, kameraların görüntü tespiti yapamadığı kör noktalar var. Özellikle merdivenlerin olduğu bölgeler ile üst katta koridora bakan kameranın altında yer alan yaklaşık 1,5 metrekarelik kısım kör noktaları oluşturuyor. Rapora göre, kapasite fazlalığı nedeniyle odaların bulunduğu üst katlardaki boşluklara yatak seriliyor.
Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 4 Mart 2015 günü başlayan incelemeye, Komisyon Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Alt Komisyon Başkanı ve Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Van Milletvekili Kemal Aktaş katıldı.
102 ODANIN KİLİDİ BOZUK
Önümüzdeki günlerde üst komisyona gelecek olan Alt Komisyon raporundan bazı bölümler şöyle:
Heyet anlatımları yerinde gözlemlemek için O.Ö. kaldığı C-10 ünitesinde incelemeler gerçekleştirmiş ve ünite hakkında görevlilerden bilgi alınmıştır.
Üniteler 9 kişiliktir ve her çocuk için içerisinde banyo ve tuvaletin de bulunduğu tek kişilik odalar mevcuttur. Kurumda kapasite fazlası olduğundan odaların bulunduğu üst katlardaki boşluklara yatak koyularak bu sorunun aşılmaya çalışıldığı görülmüştür. Odaların kapı kilitlerinde sıkıntıların olduğu ve kapıların çoğunun tam anlamıyla kilitlenemediği gözlemlenmiştir. Kurum idaresinden alınan bilgiye göre, kurumda yer alan 324 tek kişilik odanın 102 sinin kilidi bozuktur. Odalarda ayrıca şiddet butonları bulunmakta ve butona basıldığı takdirde grup lideri ile temasa geçilebilmektedir.
Ortak kullanım alanlarında televizyon ve günlük gazeteler yer almaktadır. Ortak kullanım alanının bir kısmı camekânla bölünüp grup liderine ayrılmıştır ve grup lideri bu alanda odaların bulunduğu katın koridorunu ve havalandırma alanını kamera görüntülerinden, ortak kullanım alanını ise çıplak gözle gözetleyebilmektedir.
MERDİVENLER VE ÜST KAT KÖR NOKTALAR
Her ünitede 5 kamera ile görüntü kaydı alınmaktadır. Kameraların 1’i odaların bulunduğu üst kata, 2’si ortak kullanım alanına, 2’si de havalandırma alanına bakmaktadır. Ancak kameraların görüntü tespiti yapamadığı kör noktalar da mevcuttur. Özellikle merdivenlerin olduğu bölgeler ve üst kattaki koridora bakan kameranın altında yer alan yaklaşık 1,5 m2’lik kısım kör noktaları oluşturmakta ve tehlike arz etmektedir.
BOZUK KİLİT ‘GÜVENLİK ZAAFİYETİ’
Kurumun fiziki yapısı oldukça iyi olmakla beraber, yapı içerisindeki bazı sorunlar oldukça ciddi sonuçlara yol açabilecek niteliktedirler. Ünite içerisinde çocukların tek kaldıkları odaların kapılarının kilitlerinin bozuk olması ciddi bir güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır. Bu nedenle bu kapıların kilitlerinin bir an önce onarılması ve fiziki kontrollerinin sık aralıklarla yapılması gerekmektedir.
KAMERALARIN GÖRÜNTÜ KALİTESİ DÜŞÜK. SES KAYDETMİYOR
Kurumda güvenlik zafiyetine yol açan diğer bir husus ise üniteleri gözetleyen kameraların görüntü alamadığı kör noktaların varlığıdır. Özellikle ünite içindeki merdivenlerde, merdiven altlarında ve üst kattaki kameranın altındaki bölgede kameraların görüntü alamadığı kör noktaların bulunması ve bu noktaların da çocuklar tarafından bilinmesi vahim sonuçlara yol açabilecektir. Komisyonumuzun yapmış olduğu incelemeden bir gün önce çocukların kendi aralarında yaptıkları kavganın merdiven altında gerçekleşmiş olması da bu tehlikeye dikkat çekmektedir.
Kameraların görüntü kalitesinin düşük olması, ses kaydedici özelliklerinin bulunmaması, gece kaydının yetersiz oluşu ve arşiv kaydının 4 ilâ 6 ay ile sınırlı olmasının güvenlik zafiyetini artırdığı düşünülmektedir.
Bir cevap yazın