Çeviri için Didem Sağlam’a teşekkür ederiz…

Hapiste Çocuk Ekibi

 

10 Şubat 2017 tarihli japantimes.com’da paylaşılan haberi sizlerle paylaşıyoruz:

Adalet Bakanı’nın hedefinde 18 yaşındakilerin yetişkin olarak yargılanmasına olanak verecek Çocuk Yasası değişiklikleri var

510

Adalet Bakanı Katsutoshi Kaneda, cezai yetişkinlik yaşını 20’den 18’e düşürme konusunda bir danışma kuruluna istişarede bulundu ve bu görüşmelerde eğer bu durum gerçekleşirse 18 ve 19 yaşlarındaki kanunla ihtilaf halindeki gençlerin Çocuk Yasası’nın garanti ettiği rehabilitasyon imkanlarından mahrum bırakılmış olacağı yönünde eleştiriler aldı.

20 yaş altı kanunla ihtilaf halindeki kişilere çocuk ve gençler için tesis edilmiş özel ceza infaz kurumlarına yerleştirilmek de dahil olmak üzere kanunen özel bir muamele gösterilir.

Bazı avukat ve hukukçular cezai yetişkinlik yaşının düşürülmesinin rehabilitasyon imkanlarını azaltacağını ve tekerrürü arttıracağını düşünüyor.

Adalet Bakanlığı Yasama Kurulunun konuyla ilgili bir yıldan fazla sürecek bir tavsiye raporu derlemesi muhtemel görünüyor.

Perşembe günü yapılan istişarenin sonucuna dayanarak bakanlık, çocuk kanununda ve ceza kanununda değişiklik yaparak gelecek yılın başlarında Diet’e (Japon parlamentosu) sunmayı planlıyor.

Reşit olmayanları içeren tutuklama sayısı 1998 yılından bu yana yaklaşık 184.000 civarında düşüş gösterdi. Hükümetin suç hakkında hazırladığı bildiriye göre, bu rakam 2015’te 48.000 civarındaydı.

Seçim yasası, Haziran 2015’te oy kullanma yaşını 20’den 18’e düşürmek üzere revize edildiğinde, Çocuk Yasası da dahil olmak üzere diğer ilgili kanunların gözden geçirilmesini sağlamak üzere Kaneda’nın panelle istişarede bulunmasına yol açan ek bir madde eklendi.

Bakan ayrıca hapis cezasına hapishane işçiliğinin entegre edilmesi veya edilmemesi ile hapishanedeki iyileştirmenin geliştirilmesi konusunda da kurulla fikir alışverişinde bulundu.

Bakanlık kaynakları, tecil edilmiş bir cezası olan sanığa hüküm verilmeden önce rehabilitasyon için zaman tanınmasını öngören yeni bir karar türünün getirilmesinin tartışılması gereken diğer konular arasında yer aldığını belirtti.