Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Kurucularından Zafer Kıraç, çocuk hapishanelerinin neden kapatılması gerektiğini, çocukların karşı karşıya kaldıkları uygulamaları anlattı.

22.01.2016 / Ortak Haber

Zafer Kıraç: Çocuk hapishanelerinin kapatılması gerekir

İnsan hakları aktivisti Zafer Kıraç mahkum çocuklar için başlattığı eylemini sürdürüyor. Çocukların haklarının gelişmesi ve gerçekten hakları olan şeylere kavuşmaları için mücadele veren Kıraç 22 gündür eylemini sürdürüyor. Kıraç Dilek Kumcu’nun sorularını yanıtladı.

zafer kıraçç

Çocuk mahkumları için bir şeyler yapmak istiyorsunuz, çok mu içinizi acıttı içinde bulundukları koşullar?
Evet koşullar çok fena gerçekten. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin eski başkanıyım, 10 yıl boyunca Türkiye hapishanelerinin durumunu gözler önüne sermeye çalıştım.Kendimi İnsan hakları için çalışan bir yurttaş olarak tanımlıyorum. Hapishanelerde en büyük sorunun çocuk mahpuslarımızın durumu ve bu konuda pek fazla iyileşme çalışması olmamasını söyleyebilirim. Toplam 2435  çocuk mahpus var. Yaşları 12-18 arası.Yeterli ve deneyimli personel yok .Çocuklar çok fazla sorunla mücadele etmek zorundalar. En önemlisi hala yarıdan fazlası tutuklu ve bir suçlu gibi muamele görüyorlar.
Ne tür sıkıntıları var çocukların?

*Ailelerinden çok uzaktaki hapishanelerde kalıyorlar bu görüşmelerini zorlaştırıyor,  hatta kimi zaman imkansız hale getiriyor.Örneğin Kars’taki bir çocuk Ankara Sincan Çocuk Tutukevi’nde aylarca, yıllarca tutuklu kalabiliyor, çocuğun aile ile bütün iletişim kopuyor.

Aile görüşlerinde tıpkı büyüklere uygulanan yöntemle ayda 3 kapalı bir açık görüş hakkı veriliyor. Kapalı görüş demek çocuğun annesine sarılmasına engel olmak demek, bu nasıl bir şey, ne işe yarayacak bu? Bu şekilde mi çocuklar rehabilite edilmiş olacaklar. Bu saçmalık.
Sizin en çok karşı çıktığınız pul parası…

Ve tabii çocukların mektuplarından pul parası istenmesi. Çocukların üçte birinin parasının olmadığını da yine bu pul parasını isteyen Cezaevleri Genel Müdürlüğü söylüyor. Cezaevindeki çocukların ücretsiz mektup hakkının daha da önemli hale geldiğini savunuyorum bu koşullarda.

Bunun için eyleme başladınız…

Ben de çocukların ücretsiz mektup gönderebilmesi için1 ocak 2015 tarihinde bir eylem başlattım 21 gündür de sürdürüyorum.

En az gramdaki mektup 1,25 TL ücrete tâbidir. Bu uygulama çocuk hapishanelerinde de vardır. Çocuk mahpusların hiçbir geliri yok. Eğer söylenildiği gibi rehabilitasyon yapılması amaçlanıyorsa aileleriyle, arkadaşlarıyla iletişimlerini kesmemeli, aksine teşvik etmeliyiz.
Genel olarak çocuk hapishaneleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çocuk hapishanelerinin kapatılması gerektiğini düşünüyorum.Bu gerçekleşinceye kadar, çocukların hapishanelerde maruz kaldıkları travmanın mümkün olduğunca azaltılması gerektiğini düşünüyorum. Sadece ‘maddi durumu kötü olan değil, tüm çocuklar için ayda dört mektubun ücretsiz olmasını istiyorum.
Şu ana kadar girişiminize resmi kanallardan bir yanıt geldi mi?

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün üst düzey yetkililerinin ve iktidar partisinin bazı milletvekillerinin bu sorunun çocukların yararına çözüleceğine dair sözlü açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek ile bir görüşmem oldu o da sorunun çözüleceğini söyledi.
Siz yine de eyleminizi sürdüreceksiniz…

Sözlü açıklamalar dışında hiçbir gelişme göremediğim için eyleme başladım. Bu sorun çözülünceye kadar eylemime her iş günü 9.30-12.30 arası Ankara’da, Konur Sokak’taki İnsan Hakları Anıtı’nın önünde devam edeceğim.
Eyleminize en çok kimlerden hangi kuruluşlardan destek aldınız?

İnsan hakları örgütleri,Çocuk ve gençlik alanında çalışan Sivil Toplum Örgütleri çok destek oldu. Üniversite öğrencileri 21 gündür beni yalnız bırakmadı.13 bin imza toplandı ve teslim ettik Adalet Bakanlığına. Ayrıca İzmir Milletvekili Özcan Purçu konu ile ilgili ilk soru önergesini veren isim oldu. Ortakhaber.com

 

Özcan Purçu’nun önergesine ulaşmak için 

http://www2.tbmm.gov.tr/d26/7/7-1432s.pdf